Povratak na prethodnu stranicu

Sprovođenje riječi u djela za ljude i planetu

planeta

Istorijska odluka o formiranju i operacionalizaciji „Fonda za gubitke i štetu“, koji je posebno namijenjen ranjivim zemljama teško pogođenim klimatskim katastrofama, donijeta je na kraju 27. konferencije članica Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama (COP27), koja je održana u Šarm el Šeiku u Egiptu 20. novembra 2022.

Uprkos činjenici da još uvijek postoje detalji o kojima treba da se pregovara i koji treba da se preciziraju, očekuje se da će ovaj fond pomoći zemljama u razvoju koje su posebno ranjive na štetne posljedice klimatske krize da povrate gubitke od katastrofa kao što su suše, poplave, porast nivoa mora i druge koje se pripisuju klimatskim promjenama.

Osim što je pohvalio ovakvu odluku i naveo kako smatra da je fond od ključnog značaja, generalni sekretar UN Antonio Gutereš je istakao da je potrebno učiniti više da se emisije značajno smanje. Dodao je da, uprkos ovom značajnom napretku, svijet još uvijek treba da napravi kvantni skok u svojim klimatskim ambicijama.

„Crvena linija koju ne smijemo preći je linija koja vodi našu planetu preko granice dozvoljenog porasta temperature od 1,5 stepeni. Možemo i moramo dobiti ovu bitku za naše živote.” naveo je generalni sekretar UN na zatvaranju konfererncije COP27

Izgradnja morskih nasipa, usjevi otporni na sušu i druge mjere prilagođavanja na klimatske krize mogle bi da koštaju zemlje u razvoju od 160 do 340 milijardi američkih dolara godišnje do 2030. godine. Međutim, prema Izvještaju Programa UN za životnu sredinu (UNEP) o razlikama u prilagođavanju za 2022. godinu, ako dođe do ubrzanja klimatskih promjena, ovaj iznos bi mogao da poraste na čak 565 milijardi američkih dolara do 2050. godine, što znači da će troškovi vjerovatno porasti sljedećih godina ako klimatske promjene nastave da se odvijaju sadašnjim tempom.

U okviru konferencije COP27, koja je održana od 6. do 20. novembra 2022. godine, je organizovan niz događaja na visokom nivou i pratećih skupova, ključnih pregovora i konferencija za novinare. Prisustvovalo je više od 35.000 učesnika i više od 100 šefova država i vlada, a postavljeni su i brojni paviljoni u kojima su prikazivane klimatske akcije širom svijeta i u različitim sektorima.

O konferenciji COP27

Za dodatne informacije posjetite internet stranicu programa UNEP sa najvažnijim novostima o konferenciji COP27 .

Da saznate šta možete da uradite da pomognete u borbi protiv klimatske krize, posjetite: www.unep.org/speak-up.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *