Povratak na prethodnu stranicu

Pažljivo slušanje nauke je izlaz iz klimatske krize

Ahim Steiner, administrator Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, je istakao da je put ka rješavanju klimatske krize i obezbjeđivanju održive budućnosti planete popločan znanjem zasnovanim na nauci. U izjavi koju možete pročitati u nastavku, Steiner se osvrnuo na izvještaj Međuvladinog panela UN za klimatske promjene (IPCC), dokument koji bi mogao da se koristiti kao naučna osnova za klimatske akcije i prilagođavanje na klimatske promjene.

„Skoro polovina globalnog stanovništva je sada vrlo ranjiva na uticaje klimatskih promjena. U te uticaje spada sve od porasta nivoa mora, suša do češćih i intenzivnijih vremenskih događaja koji ugrožavaju živote, sredstva za život i domove. Sada je najvažnije da prepoznamo pogoršanje simptoma naše sve toplije, posrnule planete i da odmah reagujemo tako što ćemo pomoći zemljama da se prilagode sve razornijim efektima klimatskih promjena. Ova potreba za brzim djelovanjem je jedan od ključnih zaključaka novog važnog izvještaja Međuvladinog panela za klimatske promjene (IPCC), tijela Ujedinjenih nacija (UN) za procjenu nauke povezane sa klimatskim promjenama. 

U izvještaju IPCC pod nazivom „Uticaji, prilagođavanje i ranjivost“ se navodi da će nastavak ignorisanja nauke dovesti ljude i planetu u opasnost kao nikada ranije. Izvještaj, međutim, nudi i rješenja. Prilagođavanje na klimatske promjene — mjere za zaštitu života, sredstava za život i biodiverziteta — mora biti izdignuto na viši nivo i postavljeno u samo središte globalnih klimatskih napora. Opredijeljenost izražena na konferenciji COP26 u Glazgovu da se udvostruči finansiranje prilagođavanja — sa 20 milijardi dolara na najmanje 40 milijardi dolara godišnje — hitan je prioritet i dobar prvi korak, ali će biti potrebni usklađeniji napori. Konkretno, generalni sekretar UN António Guterres je „tražio da se 50% cjelokupnog finansiranja borbe protiv klimatskih promjena odvoji za prilagođavanje“. Ulaganje u razvoj otporan na klimatske promjene je potrebnije više nego ikada i u većem obimu.

UNDP je odlučan da nastavi da koristi zaključke IPCC kao naučnu osnovu za naše klimatske akcije. Naši programi će se pažljivo oslanjati na podatke iz izvještaja, da bi naša podrška zemljama u oblasti prilagođavanja mogla po potrebi da se razvija, mijenja i raste.

Preko 96% od 120 zemalja u razvoju koje je UNDP podržao svojim Klimatskim obećanjem je povećalo svoje ambicije u oblasti prilagođavanja u okviru svojih obaveza iz Pariškog sporazuma. Klimatsko obećanje dio je širih napora organizacije da pruži veću podršku ranjivim zajednicama koje žive na prvoj liniji klimatskih promjena. U protekle dvije decenije, UNDP je podržao zemlje u razvoju, uključujući najmanje razvijene zemlje i male ostrvske države u razvoju, da implementiraju svoje prioritete u oblasti prilagođavanja — od povećanja bezbjednosti hrane, preko povećanja zaštite ekosistema, do uvođenja ključnih sistema ranog upozorenja.

Ponavljam poziv generalnog sekretara UN da svaka zemlja mora da ispoštuje preuzetu obavezu iz Glazgova da će povećati svoje klimatske ambicije da bi se uskladila sa ciljevima utvrđenim Pariškim sporazumom u cilju ograničenja globalnog zagrijavanja na 1,5 stepeni celzijusa u odnosu na predindustrijske nivoe.

Konferencija „afrički COP“ u Šarm el Šeiku u Egiptu u novembru 2022. će biti ključni trenutak za ubrzanje klimatskih akcija. Međutim, ne možemo čekati toliko dugo da pokrenemo potreban nivo promjena. Potrebne nam je da države, posebno u razvijenim zemljama, brzo smanje emisije i da povećaju podršku za prilagođavanje na klimatske promjene, a građani da odmah zahtijevaju od svojih vlada da preduzmu klimatske akcije. Takođe nam je potrebna međunarodna zajednica da na pravičan način postigne nivo finansiranja za klimatske promjene koji je dogovoren, ali još nije ostvaren.

Ako svijet bude pažljivo slušao nauku umjesto da je ignoriše, imaćemo jasan svetionik koji će voditi svijet iz ove klimatske krize prema održivijoj budućnosti za ljude i planetu.”

Achim Steiner, administrator, Program ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP)

PROČITAJTE ORIGINALNI TEKST